Vintage meubelen in chroom oppoetsen

Niks wat we leuker vinden dan een dof geworden chroom meubel opnieuw opblinken. Op een eenvoudige manier en met weinig middelen kan je jouw chroom meubel nieuw leven in blazen!

Wat is chroom eigenlijk?

Chroom is een afwerkings- of beschermingslaag die wordt gelegd op metaal, net zoals je zou verven. Het chroom geeft een mooie zilverkleurige afwerking aan het metaal. Het zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen corrosie en zo langer zijn glans behoudt. Het grote verschil met bijvoorbeeld verven zit in het procédé waarmee dit gebeurd. Waar je verf aanbrengt met een borstel, is dit bij chromeren heel wat ingewikkelder en omslachtiger.

Om chroom aan te brengen is heel wat gespecialiseerd materiaal nodig. Roest op verchroomd metaal kan hierdoor lastig zijn. Lichte roestplekjes zijn mogelijk om te verwijderen, maar eens het metaal te aangetast is door het roest, kan het zijn dat het chroom afbladdert en je het stuk dus opnieuw zou moeten chromeren. Iets wat je dus moeilijk zelf kan. Wees dus aandachtig met roest op verchroomd metaal.

 

Hoe poets je meubelen in chroom op? 

chroom meubelchroom meubel oppoetsen

Chroom dat een beetje dof is geworden kan je gemakkelijk oppoetsen met een chroompoets. In elke doe het zelf zaak vind je wel dergelijk product. Geen zin om een nieuw product te kopen? Je kan het ook een proberen reinigen met schoonmaakazijn of babyolie

Voor je de chroompoets aanbrengt maak je het stuk eerst proper met lauw water en wat afwasmiddel om te ontvetten. Daarna kan je met een propere doek de chroompoets, schoonmaakazijn of babyolie aanbrengen en in cirkelvormige bewegingen over het chroom gaan. Je zal zien dat de doffe stukken terug mooi gaan blinken. 

 

Wat met andere metalen? 

Andere metalen poets en blink je op met een metaalpoets. Er bestaan verschillende soorten; zo heb je er specifiek voor zilver, voor koper,... Let wel, deze pasta’s hebben een licht schurende werking. Lees dus altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing! Gebruik hiervoor ook een propere zachte doek. Ga zeker niet schuren met schuurpapier of staalwol want dan maak je krassen. Is de glanslaag wat verweerd en dof? Ook hier kun je eens opblinken met een cockpitspray!

 

Ontdek al onze meubels in chroom.
Lees meer tips in ons boek 'Vintagejagers'.

Terug naar blog