Pierre Guariche en Atelier de Recherche Plastique

Pierre Guariche (1926-1995) geldt als één van de meest originele en innovatieve moderne Franse ontwerpers. Vanaf de jaren 1950 werd Guariche snel en veelvuldig opgemerkt door zijn gebruik van voor die tijd innovatieve productiemethoden en materialen als formica, multiplex, staal en aluminium. Eén van z’n meest gekende werken, de Tonneau Chair(1954) is karakteristiek hiervoor. De gebogen multiplex zitting en het lichte metalen onderstel maakten dat het stuk in massaproductie kon geproduceerd worden en dus tevens betaalbaar kon blijven. Tot de dag van vandaag zijn deze nog steeds heel erg gewild. Maar zijn levenswerk strekt zich ver uit, gaande van meubilair tot verlichting. Daarbij is ook zijn samenwerking met Pierre Disderot kenmerkend. Hiervoor ontwierp hij iconische verlichting die gekenmerkt werd door z’n moderne uitstraling en daardoor nog steeds zijn invloed kent op hedendaags ontwerp.

pierre gauriche 

Het was ook in 1954 dat Pierre Guariche samen Michel Mortier en Joseph-André Motte Atelier de Recherche Plastique of in het kort A.R.P. oprichtte. Met deze ontwerpstudio wil het drietal de conventionele ontwerpideeën doorbreken en vooral praktisch en breed toegankelijk interieur ontwerpen. Gedurende drie jaar lang ontwerpen ze een breed aanbod meubilair gaande van residentieel tot kantoormeubilair voor o.a. producent Charles Minvielle. De samenwerking eindigt in 1957 wanneer Guariche artistiek directeur wordt bij de Belgische meubelfabrikant Meurop. Daar richt hij zich op het ontwerpen van meubilair dat zowel tijdloos als betaalbaar is.

pierre gaurichepierre gauriche

Zijn gevoel voor vorm en stijl en z’n gebruik van innovatieve productiemethoden en materialen maken van Guariche tot één van de meest invloedrijke hedendaagse ontwerpers. En hoewel stuks van Guariche door zijn samenwerking met Meurop nog steeds voorkomen in België, worden deze alsmaar minder courant. Ontwerpen van Guariche en A.R.P. zijn dan ook heel erg gewild en gezocht.

Ontdek de stuks van Pierre Gauriche

pierre gaurichepierre gauriche

Terug naar blog